Χρήστος Χρηστοβασίλης : "Διηγήματα της Στάνης"




Τίτλος: Διηγήματα της Στάνης
Συγγραφέας: Χρήστος Χρηστοβασίλης
Εκδόσεις: ΔΟΛ
Έτος έκδοσης: 2011
Έτος πρώτης έκδοσης: 1898
Διαστάσεις: 18x12
Αριθμός σελίδων: 196
ISBN: 978-960-469-927-8


Είδα ότι πολλοί αγοράσατε τη διάσημη συλλογή διηγημάτων του Χρήστου Χρηστοβασίλη από το πρόσφατο παζάρι του "Βήματος" και είπα και να γράψω δυο λόγια, μια και την έχω διαβάσει.

Ήταν ένα βιβλίο-έκπληξη για μένα -όπως θα είναι και για σας που θα το διαβάσετε κάποια στιγμή. Όλοι έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε ιστορίες με ήρωες πλούσιους αστούς, μορφωμένους, βασιλιάδες κ.λπ. Έχετε διαβάσει ποτέ ιστορίες με πρωταγωνιστές τσέλιγκες; Αυτό είναι το διαφορετικό που προσφέρει το εν λόγω βιβλίο, καθώς ο κόσμος του Χρηστοβασίλη είναι ένας κόσμος μακρινός, ανέμελος, με τους πρωταγωνιστές του να έχουν ως βασικά ενδιαφέροντα τα ζώα τους, τη μόνη περιουσία τους.

Ενδιαφέρον και από γλωσσικής (πολύ απλή και "λαϊκή" η δημοτική του Χρηστοβασίλη) αλλά και από λαογραφικής πλευράς (μαθαίνουμε πως ήταν η ζωή στην ηπειρώτικη ύπαιθρο στα τέλη του 19ου), το βιβλίο αυτό εισάγει, όπως λένε, ένα νέο είδος: το... βουκολικό διήγημα. Γι' αυτό και είναι ενδιαφέρον και ξεχωριστό. Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν απλοϊκή τη θεματολογία του. Δεν είναι έτσι, διότι μέσα από τα απλά αυτά θέματα που καταπιάνεται, βγάζει και το χιούμορ που διέθετε (ειδικά στο διήγημα "Ο Κουτσογιάννης στα Γιάννινα", που είναι και το εκτενέστερο της συλλογής), αλλά και συναίσθημα ("Ο θάνατος του τσιέλεγκα", "Η καλύτερή μου Αρχιχρονιά" είναι τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα).

Σε όσους αναζητούν απλές, ευχάριστες ιστορίες που θα τους ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή, μια άλλη Ελλάδα, συνιστώ αυτό το βιβλίο ανεπιφύλακτα!
 
Top